Waarom de vraag naar private lease blijft groeien

Private lease is de afgelopen jaren enorm populair geworden in Nederland. In een tijdsbestek van 9 jaar is het aantal private lease auto’s gegroeid naar 239.000 eind 2022 (bron VNA). En het lijkt erop dat deze trend zich alleen maar verder doorzet. Waarom kiezen steeds meer mensen voor private lease in plaats van het kopen van een auto? In deze blog gaan we dieper in op de belangrijkste redenen achter de groeiende vraag naar private lease.

Je hebt geen groot aankoopbedrag nodig

Een van de meest bekende voordelen van private lease is dat je geen grote som geld hoeft neer te leggen om een nieuwe auto te kopen. Een auto kopen is, zeker nu, een dure hobby. De prijzen voor nieuwe en tweedehands auto’s zijn flink gestegen en dat maakt het voor een modale Nederlander uitdagend om in te investeren. Met private lease zijn er wel mogelijkheden om een nieuwe auto te rijden, zonder dat het de spaarrekening raakt.

Met private lease betaal je namelijk maandelijks een vast bedrag, wat het financieel toegankelijker maakt voor veel mensen. Dit is dus aantrekkelijk voor mensen die wat minder spaargeld hebben om een auto te kopen of wellicht een ander doel hebben voor dit spaargeld. Een belangrijk verschil ten opzichte van het kopen van een auto? De private lease auto blijft altijd eigendom van de leasemaatschappij. Aan het einde van de looptijd lever je de auto dus weer in bij de leasemaatschappij. Uiteraard heb je dan wel de mogelijkheid om weer een nieuwe private lease auto te selecteren. De keuze is dan weer aan jou.

Uitgaven zijn voorspelbaar

Was je gewend dat je met je aangekochte auto allerlei onverwachte kosten had? Voor bijvoorbeeld dure reparaties, versleten banden enzovoorts? Bij private lease is dat verleden tijd. Je betaalt namelijk een vast bedrag per maand en in die kosten zijn onder andere onderhoud, banden, all-risk verzekering, 24/7 pechhulp en belastingen inbegrepen. Zo heb je een duidelijk beeld van je totale autokosten. Ideaal te budgetteren in je maandelijkse uitgavepatroon. Een geruststellende gedachte voor de meeste mensen, zeker in de onzekere tijden waar we in zitten.

auto leasen particulier

Flexibiliteit is het toverwoord

Anno nu is flexibiliteit het toverwoord. Met private lease ga je uiteraard een contract aan voor een bepaalde looptijd. Maar je kunt altijd kiezen voor flexibiliteit. Bijvoorbeeld door een relatief kortlopend contract af te sluiten of bijvoorbeeld extra zekerheid in je contract in te bouwen. Denk aan een inleverregeling onverwachte situaties. Tegen een kleine maandelijkse meerprijs kun je dan gratis van je contract af bij bijvoorbeeld baanverlies of arbeidsongeschiktheid.

Deze zekerheid en flexibiliteit maakt het aantrekkelijk voor mensen die niet 100 procent willen vastzitten aan een langlopende financiële verplichting. Zeker wanneer het tegenzit.

Geen gedoe meer rondom je auto

Bij Private lease zijn kosten voor bijvoorbeeld onderhoud en reparaties inbegrepen, waardoor er geen reden meer is om ‘zorgen’ te hebben over je mobiliteit. Je weet dat alles is geregeld binnen het contract, alleen zelf nog even tanken (of laden). Dit ontzorgt veel mensen die geen zin hebben in het regelen van onderhoudsafspraken of tegen onverwachte autokosten aan te lopen.

Tot slot: milieubewuster rijden

Private lease draagt ook bij een milieuvriendelijke mobiliteit. Je kunt immers afscheid nemen van je oude (bijvoorbeeld) diesel auto en overstappen naar een nieuwe elektrische bolide. Zonder CO2-uitstoot. Het voordeel bij laatstgenoemde is dat je daar zelfs elektrische auto subsidie op krijgt (op = op). Zo heb je nog eens extra voordeel in de portemonnee. Uiteraard is de gemiddelde andere nieuwe (benzine) auto tegenwoordig ook al veel milieuvriendelijk dan een auto van pakweg 10 of 15 jaar oud. Je draagt dus sowieso je steentje bij.

In het algemeen zien we dus dat de vraag naar private lease blijft groeien door de financiële mogelijkheden, voorspelbaarheid in kosten, maar dus ook de toegang tot nieuwe auto’s en technieken. En wat te denken van het ‘ontzorgde’ gevoel in deze toch onrustige tijden? Wanneer de ontwikkelingen van de laatste jaren zich voortzetten, dan gaat private lease een nog prominente plaats innemen in de Nederlandse automarkt.

Meer weten? Laat het ons horen!

Wil je meer weten over private lease of ben je op zoek naar de beste deals? Check onze actuele aanbiedingen of laat je door onze Private lease specialisten adviseren over de mobiliteit die het beste bij jou past.


Auteur: Jorrit Wolters – Marketing Manager Lease’m – jorrit.wolters@mkblease.nl – LINKEDIN

Heb je een vraag?

Bel een leasespecialist (werkdagen 08.00-17.30 uur) of stuur een mail!