Tijd voor de schoonmaak: checklist voor jouw leaseauto

De lente ligt alweer nagenoeg achter ons en de – helaas nog wisselvallige zomer –  is begonnen. Een mooi moment voor een grote schoonmaak! En dan niet alleen voor je huis, ook voor je private lease auto is dit hét moment om hem even grondig aan te pakken. Dit is ook het moment om weer eens een check te doen of je leaseauto nog in goede staat is of toe is aan onderhoud. Nu is dit een aardige klus, dus om je op weg te helpen hebben wij hier een checklist en stappen.

Checklist voor onderhoud

Natuurlijk wil je graag direct met je emmer met sop starten met de grote schoonmaak, maar we raden je aan om eerst even een rondje te lopen om je auto om de volgende dingen te checken of ze onderhoud nodig hebben:

 • Zijn je banden op de goede spanning? De juiste bandenspanning voor jouw auto op stickers op de deurpost, op de achterkant van de zonneklep of aan de binnenkant van het brandstofklepje. Op watismijnbandenspanning.nl raadpleeg je ook altijd gemakkelijk de juiste bandenspanning. Bonustip: controleer alleen koude banden, dan krijg je de juiste spanning. 
 • Is het profiel nog in orde? Dit doe je met dit simpele trucje: steen een muntje in de groeven rond de gedeeltelijk versleten banden en controleer of je de goudkleurige rand van de munt kunt zien. Als dat zo is, is er onvoldoende profieldiepte over en moet de band onmiddellijk worden vervangen.
 • Zitten er beschadigingen in je autoruit?
 • Doet je verlichting het goed?
 • Check de vloeistoffen onder de motorkap. Is alles nog netjes op peil? Doe dit tenminste 30 minuten nadat de motor uit is.
 • Werken je ruitenwissers nog en trekken ze geen strepen? 
 • Doet je airco het nog goed? Dus belangrijk: blaast hij nog koude lucht? 

En is je auto toe aan het jaarlijkse onderhoud? Plan dan je onderhoud in bij de dealer. Doe dit sowieso als je auto dat aangeeft in het dashboard en je dus het service-interval hebt bereikt.

Stappenplan voor de schoonmaak van je leaseauto

Tijd voor het schoonmaken van de auto! Dit zijn alle benodigdheden die je eerst bij elkaar moet zoeken:

 • Emmer
 • Autoshampoo
 • Spons of microvezel washandschoen
 • Zachte borstel voor velgen (optioneel)
 • Tuinslang of emmer met water
 • Droogdoeken of zeemleren doeken
 • Glasreiniger
 • Interieurreiniger (optioneel)
 • Wielreiniger (optioneel)

Zodra je dit bij elkaar hebt gezocht, kunnen we beginnen. Bij het schoonmaken van je auto werk je altijd van binnen naar buiten. Dat is dan ook het uitgangspunt van onderstaande stappenplan.

Stap 1 – vind de perfecte plek

Schaduw is jouw vriend. Voorkom het indrogen van de zeep door je bolide in de schaduw te parkeren. Zorg voor makkelijke toegang tot water en check of de afwatering in orde is.

Stap 2 – Begin met de binnenzijde!

 • Laat je best wel eens wat afval achter in je auto? Pak dan eerst een vuilniszak en neem al het losse afval uit je auto! Dat ruimt al lekker op.
 • Vervolgens is het tijd om de stofzuiger erbij te pakken. Het is raadzaam om, indien beschikbaar, een oude stofzuiger hiervoor te gebruiken of een stofzuiger bij een autowasstraat. Grof zand en dergelijke is niet even bevorderlijk voor de goede stofzuiger waarmee je ook je huis schoonmaakt. Voordat je gaat stofzuigen, klop je eerst de matten van de auto goed uit. Hier zit vaak het meeste zand en blad op. Gebruik ook het kleine verlengstukje van je stofzuiger om naast de stoelen mee te pakken. Vergeet niet om je kofferbak mee te nemen!
 • Klaar met stofzuigen? Dan is het tijd voor het schoonmaken van de binnenzijde van de ramen en je dashboard. Gebruik voor het schoonmaken van je ramen een glasreiniger met een droge doek of keukenrol. Voor het dashboard gebruik je een sopje met een natte doek. Daarna kun je eventueel jouw dashboard laten glimmen met een cockpitspray. Wil je een frisse geur in je auto? Overweeg dan ook goede luchtverfrisser in je auto te hangen. Dat zorgt helemaal voor een prettige geur!

Stap 3 – Begin met een frisse start

Gebruik water om de eerste laag vuil en stof weg te spoelen. Start bovenaan voor een druppelvrij resultaat.

Stap 4 – De wielen blinkend krijgen

Een speciale reiniger laat je velgen weer stralen. Even in laten werken en dan met een zachte borstel aan de slag.

Stap 5 – Aan de slag met de wasbeurt

Mix water met autoshampoo en gebruik een spons of microvezel handschoen om je auto zorgvuldig te wassen. Sectie voor sectie, voor het beste resultaat.

Stap 6 – Nog een keer afspoelen

Spoel je auto goed af en zorg dat je niets overslaat voor een glanzend resultaat.

Stap 7 – Droog en duidelijk

Gebruik droogdoeken om je auto te drogen. Zo voorkom je waterplekken en geniet je van een glanzende lak.

Stap 8 – Glashelder zicht

Met een goede glasreiniger en een schone doek zorg je voor streeploze ramen. Ook van buiten 😉

Stap 9 – Final check

Loop een rondje om je auto om te zien of je iets gemist hebt. Zie je strepen? Even bijwerken.

Stap 10 – Geniet van het resultaat

Spring in je schone auto en ervaar het ultieme frisse gevoel.

Wij wensen je een fantastische lente en zomer toe. En wil je iets weten rondom je leaseauto? Dan kun je altijd even bij de veelgestelde vragen kijken!