Subsidie elektrische auto

Profiteer nu van EV subsidie tot € 2.950,-

Elektrisch rijden wordt steeds toegankelijker voor particuliere autorijders. Dat heeft enerzijds te maken met de ruimere keuze aan elektrische auto’s, ook voor relatief kleinere budgetten. Fiscale voordelen op elektrisch rijden geven daarnaast een steuntje in de rug. Zo is er de SEPP, de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren. Je kunt zowel bij koop van een elektrische auto als bij private lease gebruik maken van de SEPP.

Voor 2023 heeft de overheid fors meer SEPP budget beschikbaar gesteld ten opzichte van 2022: liefst 67 miljoen Euro voor nieuwe elektrische auto’s en nog eens 32,4 miljoen Euro voor gebruikte EV’s. Bekijk direct het aanbod elektrische aanbiedingsauto’s en vraag je EV subsidie aan tot € 2.950,-.

Bekijk aanbod EV aanbiedingen

UPDATE 30 oktober 2023: er is nog ca. 31 miljoen SEPP subsidie beschikbaar (ca. 46% van totaal) – Bron rvo.nl

Verder zijn er enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen om van de subsidie gebruik te kunnen maken. Daar gaan we graag dieper op in. We behandelen onderstaande onderwerpen:

 1. Wat is het?
 2. Hoe werkt het?
 3. Regeling bij nieuwe elektrische auto
 4. Regeling bij gebruikte elektrische auto
 5. Subsidiepot van de SEPP
 6. Wat zijn de voorwaarden?
 7. Het aanvragen van de SEPP subsidie
 8. Hoe wordt de SEPP subsidie uitbetaald?

SEPP – Wat is het?

SEPP staat voor Subsidie Elektrische Personenauto Particulieren. De SEPP subsidie werd in 2021 in het leven geroepen om het rijden van een compacte middenklasse auto interessanter te maken voor de consument. Het uiteindelijke doel hierachter is natuurlijk het realiseren van energiezuiniger vervoer en een positieve bijdrage aan het klimaat. Met de SEPP subsidie heeft iedereen die een nieuwe of gebruikte elektrische auto privé koopt of – leaset, recht op subsidie. Overheidsinstantie RVO heeft een jaarlijks subsidiebudget waar uit geput kan worden. Is de bodem van dat budget bereikt? Dan dien je als consument te wachten tot het nieuwe jaar. Per jaar wordt de hoogte van het budget opnieuw bekeken en ter beschikking gesteld.

Wat is de huidige situatie rondom SEPP?

Vanaf nu is er weer een ruime SEPP subsidiepot beschikbaar. Er is bijna 100 miljoen Euro aan subsidiebudget, verdeeld onder particuliere rijders van een elektrische auto. Per 10 januari 2023 09.00 uur is er weer de mogelijkheid om SEPP aan te vragen. Dit kan rechtstreeks via de website van het RVO.

Hoeveel subsidie op een elektrische auto?

Voor 2023 is er weer een ruim bedrag aan subsidie beschikbaar gesteld. Liefst 67 miljoen Euro voor nieuwe elektrische auto’s en 32,4 miljoen Euro voor gebruikte elektrische auto’s. Als consument komt dat in 2023 bij een nieuwe elektrische auto neer op € 2.950,- subsidie en voor een occasion of al geregistreerde elektrische auto op € 2.000,- subsidie.

In 2024 zou dit subsidiebedrag voor een nieuwe elektrische auto naar € 2.550,- subsidie veranderen. Dit besluit is echter teruggedraaid: het blijft € 2.950,- voor een nieuwe auto. Ook voor een gebruikte EV blijft het bedrag gelijk.

Welke subsidie elektrische auto’s zijn er?

Er zijn geen andere directe subsidies voor particulieren die een elektrische auto aanschaffen. Toch zijn er wel een aantal andere voordelen waar je op kunt rekenen. Zo wordt er tot 2025 geen motorrijbelasting geheven op elektrische auto’s. Ook is een nieuwe elektrische auto vrijgesteld van BPM. Beide zaken vallen niet onder de noemer subsidies, maar zijn wel degelijk voordelen die de elektrische rijder geniet.

Opladen elektrische auto

SEPP – Hoe werkt het?

Als je in 2023 een elektrische auto gaat private leasen (of kopen), dan kom je in aanmerking voor de SEPP subsidie. Koop of lease je in 2023 als particulier een elektrische auto, dan kun je met de koop- of private lease overeenkomst zelf bij het RVO subsidie aanvragen. Als de aanvraag voldoet aan de voorwaarden, dan wordt de subsidie op je rekening overgemaakt. Belangrijke voorwaarde daarbij is dat de auto wel minimaal drie jaar op jouw naam blijft staan. Anders moet de subsidie deels worden terugbetaald. Bij private lease gaat het om minimaal 4 jaar.

De regeling voor private lease geldt alleen bij leasemaatschappijen met het Keurmerk Private Lease. Gelukkig heeft Lease’m dit belangrijke Keurmerk.

Subsidie elektrische auto budget

Als consument heeft u in 2023 bij een nieuwe elektrische auto recht op € 2.950,- subsidie. In het geval van een occasion of al geregistreerde elektrische auto komt het neer op € 2.000,- subsidie.

Hoe vaak subsidie elektrische auto?

Als privé persoon kun je niet meerdere keren subsidie aanvragen. Binnen een gezin zou dat wel kunnen, bijvoorbeeld in het geval dat een tweede volwassene uit het gezin ook een elektrische private leaseauto gaat rijden of een elektrische auto gaat kopen. Uiteraard moet er dan ook aan alle voorwaarden worden voldaan.

Hoe snel subsidie elektrische auto?

Na de aanvraag volgt relatief snel een bevestiging (of afwijzing) vanuit het RVO. Een aanvraag status is altijd te volgen via het zogenaamde e-Loket van het RVO. Onder ‘Mijn aanvragen’ vind je informatie over de aanvraag en is ook de actuele status te bekijken.

Levertijd

Wat de levertijd op een elektrische auto is, of het nu een voorraadauto is of dat het een auto is met een levertijd van een halfjaar, in beide gevallen valt er profiteren van de subsidie. Als de koop- of leaseovereenkomst maar wel tijdig is ingediend. Binnen de beschikbaarheid van het subsidiebudget.

Subsidie elektrische auto reserveren?

Om te zorgen dat je niet misgrijpt uit het SEPP subsidiebudget, is het van belang dat je na het sluiten van de koop- of private leaseovereenkomst zo snel mogelijk de subsidie aanvraagt via de website van het RVO. Des te groter de kans dat je profiteert van het mooie subsidiebedrag.

Subsidie elektrische auto per maand

Als je het subsidiebedrag uitsmeert over de looptijd van de private lease overeenkomst dan drukt dit het private lease termijnbedrag aanzienlijk. Bij een private lease van 48 maanden van een nieuwe elektrische auto, is het maandelijkse subsidiebedrag ruim € 61,-. Op een private lease bedrag van bijvoorbeeld € 400,- per maand, scheelt dit aanzienlijk.

Bekijk het aanbod

Regeling SEPP bij nieuwe elektrische auto

Als je een nieuwe elektrische auto aanschaft dan heb je recht op 2.950 euro SEPP subsidie. Belangrijk is dat de elektrische auto aan een aantal voorwaarden voldoet.

 • Zo geldt het alleen voor auto’s met een oorspronkelijke cataloguswaarde (inclusief opties) die tussen de € 12.000,- en € 45.000,- ligt en een minimale actieradius van 120 km heeft.
 • Ook moet de koop– of leaseovereenkomst op het betreffende jaar staan.
 • De aanvraag moet binnen 60 dagen na aangaan overeenkomst gedaan worden.

De subsidie voor een nieuwe elektrische auto wordt na goedkeuring altijd direct aan de consument verstrekt, via een eenmalige overboeking. Daarbij geldt dat bij koop de auto minimaal drie jaar op naam moet blijven staan van de aanvrager, bij private lease is dat zelfs vier jaar.

Bekijk het aanbod 

SEPP regeling nieuwe elektrische auto
Regeling SEPP bij gebruik elektrische auto

Regeling SEPP bij occasion elektrische auto

Bij de koop- of private lease van een tweedehands elektrische auto gelden dezelfde spelregels als bij een nieuwe elektrische auto. Het enige verschil is het bedrag van de subsidie. Dat is namelijk een stukje lager: € 2.000,- subsidie om precies te zien. De lagere subsidie wordt gehanteerd omdat de aanschaf van een gebruikte elektrische auto lager is qua bedrag.

Aannemelijk is verder dat de subsidiepot van een tweedehandsauto wat minder snel leeg is dan die van nieuwe auto’s. Dat komt vooral doordat er nog relatief weinig gebruikte elektrische auto’s in omloop zijn.

Vraag EV lease advies aan

Team Lease'm staat voor je klaar

Advies op maat nodig over de SEPP?

Hebben we een vraag niet beantwoord? Of wil je gericht advies over wat voor jou een verstandige keuze is? Twijfel je tussen een aantal auto’s? De private lease specialisten van Lease’m zitten voor je klaar. Bel op werkdagen tussen 08.00 – 17.30 uur naar 033-7507777 of stuur een e-mail naar info@leasem.nl. Kijk ook op onze contactpagina en stuur daar een bericht.

Subsidiepot van de SEPP

Is er op dit moment  nog subsidie beschikbaar vanuit de SEPP subsidiepot? Ja, vanaf nu is er weer subsidiebudget beschikbaar. Er is voor heel 2023 liefst 67 miljoen Euro voor nieuwe elektrische auto’s beschikbaar en nog eens 32,4 miljoen Euro voor gebruikte EV’s. Aanvragen kan dus nu weer. Bovenaan de pagina vind je de meest actuele tussenstand van de subsidiepot.

Wil je nu een elektrische auto aanschaffen voor privé gebruik, check dan eerst wel even bij het RVO of er subsidie beschikbaar is. Voor de subsidie geldt namelijk op = op, de situatie kan dus ieder moment veranderen. Overleg hiervoor ook gerust met een verkoper of private lease specialist, zij kijken en denken graag met je mee.

Bekijk het aanbod 

 

Subsidiepot van de SEPP

Wat zijn de voorwaarden van de SEPP?

Om van de SEPP subsidie gebruik te maken zijn er door het RVO wel een aantal regels opgesteld. Alleen als je aan die regels voldoet, heb je recht op subsidie in 2023. Wat zijn die voorwaarden? We zetten het graag voor je op een rij:

 • De subsidie is alleen van toepassing als de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto (inclusief opties) tussen de € 12.000,- en € 45.000,- ligt. Het RVO heeft een zogenaamde autolijst SEPP ter beschikking, waarop je kunt zien of een auto voldoet aan de voorwaarden;
 • De 100% elektrische auto moet een minimale actieradius van 120 kilometer hebben;
 • De auto mag niet eerder dan 1 januari 2023 op jouw naam staan;
 • De aanvraag moet binnen 60 dagen na het tekenen van de koop-/private lease overeenkomst worden gedaan;
 • De koop-/private lease overeenkomst moet op naam staan van de persoon die de subsidie aanvraagt (en ontvangt);
 • Je moet een geldig woonadres in Nederland hebben;
 • Accessoires zoals een all-seasonbanden, trekhaak en dakdragers vallen buiten de fiscale grens;
 • Als de auto is geleverd, moet de auto op naam van de subsidieontvanger staan;
 • Voor de subsidie geldt op = op. Doe je een aanvraag en blijkt de subsidiepot net leeg te zijn, dan ontvang je dus geen subsidie. De berichtgeving vanuit het RVO is hierbij leidend.
 • Voor hybride auto’s geldt de subsidie niet.

Meer informatie over de voorwaarden van de SEPP is te lezen op de website van de RVO.

Aanvragen SEPP subsidie

Het aanvragen van de SEPP subsidie

Gelukkig is er in 2023 weer nieuwe kans om gebruik te maken van de subsidie elektrische personenauto particulieren. Per 10 januari 2023 09.00 uur gaat het digitale loket van het RVO weer open en is een subsidieaanvraag in te dienen.

Voor het doen van een subsidie aanvraag is het belangrijk dat je een getekende koop-/of private leaseovereenkomst hebt met een datum van 1 januari 2023 of later. Deze overeenkomst dien je op de website van het RVO te uploaden. Verder is het vooral van belangrijk dat je jouw persoonlijke gegevens volledig invult. Hieronder vind je de link naar de website van het RVO, waar je eenvoudig een aanvraag kunt starten.

Wil je subsidie met terugwerkende kracht aanvragen? In 2023 is dat mogelijk, mits de datum van de koop- of leaseovereenkomst niet langer dan 60 dagen voor de datum van de subsidieaanvraag ligt en uiteraard ook een datum in 2023 heeft.

Wil je de status checken van een lopende subsidieaanvraag? Dat kan via het eLoket van het RVO. Onder ‘Mijn aanvragen’ vind je informatie over de aanvraag en is ook de actuele status te bekijken.

Hoe wordt de SEPP subsidie uitbetaald?

Heb je van het RVO een akkoord ontvangen op je subsidieaanvraag? Gefeliciteerd! Het bedrag zal dan niet al te lang na goedkeuring in zijn geheel worden uitbetaald op je bankrekening. Het uitkeren van de subsidie wordt dus niet over de maanden uitgesmeerd.

Is het mogelijk dat de SEPP subsidie teruggevraagd wordt en dus terugbetaald moet worden? Ja, dat kan wel. De aangeschafte auto moet namelijk minimaal 3 jaar op naam van de subsidieaanvrager staan. Dit wordt ook doorlopend gecontroleerd. Voor een private lease auto geldt zelfs 4 jaar als minimum termijn.

Bekijk elektrische auto’s