WLTP testmethode bepaalt vanaf nu de BPM. Wat is er veranderd?

Je hebt er misschien al over gelezen in de media of elders. Vanaf heden (sinds 1 juli 2020) wordt de CO2-uitstoot van een nieuwe auto alleen nog volgens de WLTP testmethode vastgesteld. Voorheen werd dit gedaan via de NEDC methode. De CO2-uitstoot werd voor veel auto’s al volgens WLTP bepaald, echter vanaf nu geldt dit dus voor alle auto’s. De wijziging van deze testmethode heeft in Nederland invloed op de nieuwprijzen van auto’s en dus op het leasetarief. Dit om de simpele reden dat de CO2-uitstoot van de auto de hoogte van de BPM op de auto bepaalt. Daarom vertellen wij je graag het hoe, wat en waarom van WLTP en wat jij ervan merkt.

Waarom WLTP en hoe werkt het?

De BPM belasting op een nieuwe auto wordt bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot van een auto. De oude testmethode hiervoor, de NEDC test, is nu definitief vervangen door de WLTP testmethode. WLTP geeft een veel realistischer beeld van de werkelijke CO2-uitstoot van een auto. Uitgaande van hoe een auto in de (dagelijkse) praktijk wordt gebruikt. Bij de WLTP testmethode worden bovendien veel meer opties meegenomen die van invloed zijn op de uitstoot van CO2. Denk bijvoorbeeld aan grotere velgen, een panoramadak, of trekhaak als deze af-fabriek besteld worden. Dergelijke opties kunnen invloed hebben op het gewicht of de stroomlijning van de auto.

Wat wijzigt er dan concreet?

Een logische vraag die nu waarschijnlijk bij je is opgekomen. Bij veel auto’s wijzigt de CO2-uitstoot. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat auto A zonder panoramadak minder CO2-uitstoot, dan een auto mét een panoramadak. De auto met een panoramadak wordt dan duurder, doordat het BPM bedrag hoger uitkomt. Wat die verschillen zijn hangt af van het betreffende merk en type auto en de gekozen opties. In het ene geval zal het BPM bedrag lager zijn, bij sommige auto’s zal het gelijkwaardig zijn en in andere gevallen zal er een BPM-verhoging van toepassing zijn. In uitzonderlijke gevallen kan het BPM-bedrag tot enkele duizenden euro’s hoger worden.

Wat merk ik ervan als ik nu een auto ga bestellen of een offerte heb lopen?

Bij diverse automodellen, in combinatie met geselecteerde opties, is het definitieve BPM bedrag nog niet definitief. Dit maakt ook dat de leaseprijs van de auto niet definitief bepaald kan worden als je nu de auto bestelt of een offerte heeft aangevraagd. Echter, autoprijzen zijn niet alléén afhankelijk van BPM. We signaleren ook dat bij bepaalde auto’s het BPM tarief lager wordt, maar de importeur de autoprijs wel handhaaft. Andersom komt ook voor.

Wordt jouw auto na 1 juli 2020 geleverd, dan bestaat om deze redenen de kans dat het leasetarief anders is dan hoe de auto eerder is aangeboden of besteld. De definitieve prijs en leasetarief van de auto zijn dan pas bekend bij levering van de auto. Goed om te weten is dat het geen invloed heeft op jou al rijdende private lease auto. Het gaat enkel om auto’s die vanaf 1 juli 2020 worden uitgeleverd.

WLTP verrassingen omzeilen? Het kan nog!

Gelukkig bieden wij ook nog diverse mogelijkheden om deze nieuwe WLTP testmethode te ‘omzeilen’. Hoe? Kies uit één van deze twee opties:

  1. Kies voor een voorraad actieauto
    Omdat WLTP alleen geldt op nieuw te bestellen auto’s, kun je het hiermee nog omzeilen. Voorraad actieauto’s zijn meestal al reeds gekentekend of geregistreerd en vallen dan buiten de regels. Bekijk HIER onze private lease aanbiedingen of neem contact met ons op.
  2. Ga voor een elektrische auto
    Een elektrische auto stoot geen CO2 uit. BPM is hier dus niet aan de orde. Bekijk hier alles over elektrische leaseauto’s.

Meer weten over WLTP?

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op. Dat kan via het contactformulier, door te bellen naar 033-7507777 of te mailen naar info@leasem.nl.