Alles over subsidie op een elektrische private lease auto

Elektrisch rijden komt voor steeds meer zakelijke- en ook particuliere rijders dichterbij. Door de ruimere keuze aan automodellen, maar ook door allerlei fiscale voordelen op elektrisch rijden. Zo is er de SEPP, de subsidie elektrische personenauto’s particulieren. Voor 2022 heeft de overheid fors meer budget beschikbaar gesteld ten opzichte van 2021: liefst 71 miljoen Euro voor nieuwe elektrische auto’s en nog een 20,4 miljoen Euro voor gebruikte EV’s. Ook veranderen er een aantal praktische zaken ten opzichte van de regels die in 2021 geldig waren. Lees alle informatie hieronder. Veranderen er zaken of zijn er ontwikkelingen? Dan melden we dit onder andere via deze pagina.

Update 1 juni 2022: het budget voor de SEPP is inmiddels op en het is dus niet meer mogelijk deze subsidie aan te vragen. Per 2023 komt er nieuw budget beschikbaar.

Over de SEPP

De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) is in 2021 geïntroduceerd, om het rijden van een compacte middenklasse auto interessanter te maken voor de consument. Met als uiteindelijke doel het realiseren van energiezuiniger vervoer en een positieve bijdrage aan het klimaat. Inmiddels is de subsidiepot voor 2022 leeg en hebben tienduizenden Nederlanders succesvol een aanvraag gedaan voor een subsidie. Per 2023 komt er weer nieuw SEPP budget beschikbaar, zo is de verwachting. Voor een nieuwe elektrische auto was het subsidiebedrag in 2022 € 3.350,-. Voor een tweedehands auto was het subsidiebedrag per auto € 2.000,-.

Hoe werkt de subsidie?

Ga je in 2022 een elektrische auto privé leasen (of kopen), dan kom je in aanmerking voor subsidie. Zie hieronder de belangrijkste voorwaarden om van de SEPP gebruik te maken:

  • Je hebt recht op € 3.350,- voor een nieuwe auto. Voor een tweedehandsauto geldt € 2.000,- subsidie
  • De subsidie is alleen van toepassing als de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto (inclusief opties) tussen de € 12.000,- en € 45.000,- ligt
  • De 100% elektrische auto moet een minimale actieradius van 120 kilometer hebben
  • De auto mag niet eerder dan 1 januari 2022 op jouw naam staan
  • De aanvraag moet binnen 60 dagen na het tekenen van de koop-/private lease overeenkomst worden gedaan
  • Je moet een geldig woonadres in Nederland hebben
  • Accessoires zoals een all-seasonbanden, trekhaak en dakdragers vallen buiten de fiscale grens
  • Voor hybride auto’s geldt de subsidie niet.
  • Voor deze subsidie geldt op = op
Bekijk het aanbod elektrische auto’s

Het aanvragen van de subsidie en de spelregels

De regeling dient rechtstreeks door jou te worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De subsidie wordt door het RVO direct uitgekeerd aan jou als consument, dit gaat buiten Lease’m om. De tarieven die je op onze website ziet zijn dan ook de reguliere tarieven, hier is het subsidiebedrag niet in verwerkt. De subsidie zal, in geval van Private Lease, door het RVO worden uitgesmeerd over 48 maanden. Beëindig je het leasecontract binnen die vier jaar? Dan stopt ook de subsidie die in maandelijkse termijnen wordt uitbetaald.

Alle uitgebreide spelregels zijn uiteraard ook rustig na te lezen op de website van het RVO (klik). Vraag hier ook de subsidie aan.

Doel van de subsidie

Doel van de regeling is uiteraard om een extra stimulans aan jou te bieden om te overstap te maken naar 100% elektrisch rijden. De overheid heeft een ruim budget bepaald voor deze subsidie over de periode 2020-2025. Per jaar wordt het bedrag opnieuw bekeken. Dit is echter niet oneindig. Op de hierboven genoemde link kun je hierover meer lezen.

Goed om nog even te weten

Als particulier is het maar eenmalig mogelijk om een subsidie aan te vragen. Dit kan dus niet voor meerdere auto’s gebeuren. Het mee leasen van een laadpaal is bij Lease’m verder niet mogelijk. De regeling geldt tot slot alleen bij bedrijven met het Keurmerk Private Lease. Gelukkig heeft Lease’m dit belangrijke Keurmerk :-).

Interesse in elektrische private lease? Neem nu contact op!

Heb je interesse in het private leasen van een elektrische auto? Laat onderstaand je gegevens achter en wij nemen contact met je op om jouw wensen te bespreken en je eventuele vragen te beantwoorden.

  • Door op 'verstuur bericht' te klikken ga je akkoord met onze privacyverklaring. Na het versturen van dit formulier worden alleen de gegevens opgeslagen en verwerkt die je hierboven invult; er wordt geen andere informatie verzameld.