Is private lease verstandig?

Een vraag die op verjaardagen langs zou kunnen komen en die wij ook geregeld krijgen. Is het private leasen van een auto verstandig? Het antwoord op die vraag is niet zomaar met een ‘ja’ of ‘nee’ te antwoorden. Om de simpele reden dat dit sterk afhangt van jouw persoonlijke situatie. Graag nemen wij je mee in diverse informatie en afwegingen, zodat jij een verstandige keuze kunt maken.

Je leest in dit artikel over:

Wat houdt private lease eigenlijk in?

Met het private leasen van een auto heb je de mogelijkheid om in een nieuwe auto te rijden, waarbij alle belangrijke kosten afgedekt zijn in het leasecontract. Denk aan onderhoud, reparatie en banden, maar ook all-risk verzekering, 24/7 pechhulp en motorrijtuigenbelasting. Met private lease heb je dus veel zekerheid en transparantie, omdat je naast het vaste maandelijkse termijnbedrag alleen nog zelf hoeft te tanken of laden. Je gaat private lease aan voor een periode van 24 maanden tot maximaal 60 maanden.

Goed om te weten is dat een private lease auto altijd eigendom blijft van de leasemaatschappij. Aan het einde van de looptijd lever je de auto dus weer in bij de leasemaatschappij.

Een auto privé leasen of kopen?

Ben je toe aan een nieuwe auto, dan kom je voor de keuze te staan: kopen of leasen? Voor beide opties valt wat te zeggen. Als je het spaargeld hebt om een auto te kopen, dan kan dat interessant zijn. Houd er daarbij wel rekening dat de afschrijving van de auto voor ‘jouw’ rekening is. Ook regel en betaal je zelf het onderhoud, verzekering, banden en meer. Bij private lease is dit allemaal gedekt in het leasecontract en heb je nergens omkijken naar. Belangrijk bij de afweging voor kopen of leasen is dus: vind je gemak en gebruik van een auto belangrijk en houd je van een duidelijk en transparant maandbedrag? Of ga je voor bezit en regel je liever dingen zelf, waarbij de autokosten grillig kunnen verlopen?

Neem altijd de tijd om de goede afweging te maken tussen het kopen en private leasen van een auto.

auto leasen particulier

Kredietcheck en registratie private lease bij BKR

Belangrijk om te weten is dat een private lease contract altijd geregistreerd wordt bij het BKR. Voordat we dat doen, wordt er ook een kredietcheck gedaan. Een kredietcheck doen we vooral om jou te beschermen en dat je zeker weet dat je de lasten voor private lease ook echt kunt dragen. Registratie bij het BKR is, omdat we het Keurmerk Private Lease hebben, ook een verplicht onderdeel. Registratie bij het BKR is tegenwoordig voor 100% van de totale leasesom van contract.

Een rekenvoorbeeld hiervan:

Je betaalt over een periode van 48 maanden, € 300,- per maand voor jouw private leaseauto. Daarmee heeft het leasecontract een waarde van € 14.400,-. Van dit totaalbedrag wordt dus ook 100% geregistreerd bij het BKR, ofwel € 14.400,-.

Private lease passend bij jouw situatie

Of private lease een verstandige keuze is, hangt vooral af van jouw persoonlijke situatie. Het is goed om je van tevoren daarom te verdiepen wat private lease voor jou betekent. Belangrijk om daarbij te weten is dat een BKR registratie invloed kan hebben op bijvoorbeeld het verkrijgen van een hypotheek. Ben je dus van plan om komende jaren een (nieuw) huis te gaan kopen, dan is het voor het aangaan van private lease dit door te rekenen.

Ook is het verstandig om goed te kijken naar het jaarkilometrage dat je afsluit. Je kunt beter wat een iets ruimere kilometerbundel kiezen, dan dat je mogelijk te krap uitkomt. Iedere meerkilometer boven je contractkilometers kost namelijk extra geld. Andersom geldt dat natuurlijk ook: sluit ook niet te ruim af wat betreft jaarkilometers. Dan betaal je weer onnodig teveel in je maandelijkse bedrag. Goed om te weten is dat Lease’m kijkt naar het totale aantal kilometers over de gehele looptijd. Je kunt dus het ene jaar wat meer rijden ten opzichte van het andere: als je over de hele looptijd maar op het totale aantal afgesproken kilometers uitkomt.

Kijk verder goed naar de autocategorie die je kiest. Een grotere auto is (vanzelfsprekend) relatief duurder in maandbedrag. Kies een auto die past bij je situatie. Een relatief compacte auto kan daarin een slimmere keuze zijn wat betreft je maandbedrag, waarbij je niet perse hoeft in te leveren om comfort en rijplezier. En met bijvoorbeeld een dakkoffer kun je tijdens vakantieperiodes ook ‘extra bagageruimte’ creëren.

Keurmerk Private Lease

Wil je gaan private leasen, dan is het zeer raadzaam om te kiezen voor een leasemaatschappij die gecertificeerd is door het Keurmerk Private Lease. Dit keurmerk is voor jou hét kwaliteitskeurmerk, zodat je weet dat je een betrouwbare private lease overeenkomst afsluit. Wist je dat het Keurmerk Private Lease is ontwikkeld in samenwerking met de Consumentenbond?

Lease’m is met trots in het bezit van Keurmerk Private Lease.

 Voordelen en nadelen Private Lease

Private lease heeft natuurlijk tal van voordelen maar ook nadelen. Zomaar een greep uit deze voordelen en nadelen.

Voordelen

  • Je hebt zekerheid en duidelijk, voor een vast bedrag per maand is je mobiliteit gegarandeerd
  • Je rijdt in een nieuwe auto
  • Geen spaargeld nodig om een mooie auto te rijden

Nadelen

  • Als je eerder dan gepland je contract wilt beeindigen, kost je dat extra geld;
  • Je private lease wordt geregistreerd bij het BKR

Er zijn natuurlijk veel meer voordelen en nadelen van Private Lease. Verdiep je er goed in!

Je auto inruilen

Heb je nu ook een auto en wil je die verkopen? Ook dat regelt Lease’m indien wenselijk. Wij doen je een overnamebod en je bepaalt zelf of je deze accepteert of niet. Het bedrag dat je voor je auto ontvangt, kun je bijvoorbeeld ook gebruiken voor een vooruitbetaling op je leasecontract. Zo verlaag je het maandelijkse termijnbedrag dat je moet betalen. Dat is weer prettig voor je vaste maandelijkse lasten. Een win win dus!

Behoud schadevrije jaren

Eerder werd als negatief aspect van private lease nog wel eens opgegooid dat je je schadevrije jaren van je private lease auto, niet mee kunt nemen in de toekomst. Dat is veranderd. Ook die schadevrije jaren kun je meenemen. Hiervoor ontvang je dan op aanvraag een schadevrij verklaring, die wij schriftelijk aan je verstrekken. Ieder schadevrije jaar is er immers één en kan jou voor de toekomst geld besparen.

Meer vragen over private lease?

Ga dan naar onze veelgestelde vragen, waar je tientallen vaak gestelde vragen (en antwoorden) vindt rondom het privé leasen van je auto. Staat je vraag er niet bij, neem dan gerust contact op.


Auteur: Jorrit Wolters – Marketing Manager Lease’m – jorrit.wolters@mkblease.nl – LINKEDIN

Heb je een vraag?

Bel een leasespecialist (werkdagen 08.00-17.30 uur) of stuur een mail!