Hoeveel kan ik private leasen?

Je hebt de keuze gemaakt om een auto privé te gaan leasen. Dan kom je vervolgens op het punt om te bepalen voor welk bedrag per maand je dat wilt gaan doen. Heb je zelf al een bedrag in je hoofd waarvoor je wilt leasen of heb je vooral een bepaalde auto of autocategorie in je hoofd? Wij nemen je mee in de te maken afwegingen.

Je leest in dit artikel over:

Private lease passend bij je financiële mogelijkheden

Het belangrijkste uitgangspunt dat we hanteren bij private lease, is dat het past bij jouw financiële mogelijkheden. Niet voor niets doen we daarom voor het aangaan van het contract een kredietcheck, om te kijken of jij de private lease som makkelijk kunt ‘dragen’ naast je andere vaste lasten. We kijken daarbij naar je inkomen, je dienstverband en naar je maandelijkse vaste lasten. Het zou namelijk vervelend zijn als jij in de problemen komt door het aangaan van een private leasecontract. Dan kun je bijvoorbeeld tijdig nog kiezen voor een voordeliger alternatieve auto of andere constructie. Denk aan vooruitbetaling op een leaseauto.

Let op: vanaf 10 januari 2023 is de SEPP subsidie voor elektrische auto’s weer beschikbaar. Wees er snel bij, voordat de subsidie pot op is!

Registratie bij het BKR

Voor jouw eigen financiële bescherming wordt een private leasecontract door ons ook geregistreerd bij het BKR. Houd er rekening mee dat dit dus ook van invloed kan zijn, op jouw toekomstplannen. Ben je van plan om komende jaren een hypotheek te gaan afsluiten voor een nieuwe woning, dan kan een private lease hier wel van invloed op zijn.

Registratie bij het BKR is tegenwoordig voor 100% van de totale leasesom van contract.

Een rekenvoorbeeld hiervan:

Je betaalt over een periode van 48 maanden, € 300,- per maand voor jouw private leaseauto. Daarmee heeft het leasecontract een waarde van € 14.400,-. Van dit totaalbedrag wordt dus ook 100% geregistreerd bij het BKR, ofwel € 14.400,-.

Een auto leasen naar maandbedrag

Een goede mogelijkheid is dat je bepaald maandbedrag in je hoofd hebt, waarvoor je wilt gaan private leasen. Je kunt al een auto leasen vanaf ongeveer 300 euro per maand. Maar uiteraard hebben we voor alle prijscategorieën mogelijkheden. Op onze private lease aanbiedingen pagina zie je in één oogopslag de interessante aanbiedingen met het maandtarief. Staat jouw auto daar niet bij, dan is het eenvoudig om in de lease configurator een auto naar jouw budget uit te zoeken.

Je maandbedrag verlagen met vooruitbetaling

Liever een lager maandelijks leasebedrag? Dan kun je bijvoorbeeld ook gebruiken van een vooruitbetaling op je leasecontract. Zo verlaag je het maandelijkse termijnbedrag dat je moet betalen. Een vooruitbetaling is optioneel en dus niet verplicht. Goed om te weten is dat je met een vooruitbetaling ook je BKR registratie verlaagt.

Hoe wordt private lease berekend?

Een private lease tarief bestaat uit een groot aantal onderdelen, waarbij de aanschaf van de auto door ons, en dus de afschrijving op de auto, de belangrijkste is. Maar denk ook aan rente, onderhoud, banden, all-risk verzekering, vervangend vervoer, pechhulpkosten en meer. Al deze kosten bepalen het private lease bedrag van een auto. Je kunt je voorstellen dat hoe groter en duurder de auto is, ook het leasetarief hoger is. De aanschafwaarde van een auto is hierin dus de belangrijkste factor.

Hoeveel moet ik verdienen voor private lease?

Om te kunnen private leasen is het belangrijk dat je een vast maandelijks inkomen hebt. Maar de hoogte van jouw inkomen is daarin niet alleen belangrijk. We kijken namelijk vooral naar het vrij besteedbaar inkomen. Zo wordt er dus ook gekeken naar de vaste maandelijkse kosten die je hebt, denk aan kosten voor een hypotheek of andere leningen of kosten van je huurhuis. Onder aan de streep zorgt dit voor een vrij besteedbaar inkomen. Dat inkomen moet voldoende zijn om te kunnen private leasen. Hoeveel dit bedrag moet zijn, hangt sterk af van de auto die je kiest. Kies je een kleine voordelige auto, dan zijn er al snel meer mogelijkheden dan met een duurdere auto.

auto prive leasen

Wat is de bijtelling bij private lease?

Daar is een makkelijk antwoord op te geven. Bij een private leaseauto is er nooit bijtelling van toepassing. Bijtelling geldt alleen voor zakelijke leaseauto’s, waarbij je bijtelling gaat betalen als je meer dan 500 kilometer per jaar aan privékilometers rijdt met je zakelijke leaseauto. Mocht je interesse hebben in zakelijke lease? Dan kunnen we je daar ook mee helpen via ons zusterbedrijf MKB Lease.

Welke documenten voor private lease?

Om private lease definitief te kunnen aangaan, doen we een kredietbeoordeling. Bij deze kredietbeoordeling zijn er een aantal persoonlijke documenten nodig. Deze documenten upload je in een beveiligde omgeving bij onze partner EDR (onderdeel van DAS). Je dient de volgende documenten aan te leveren:

  • Kopie van een (geldig) Nederlands rijbewijs, voor- en achterzijde;
  • Kopie van je recente loonstrook;
  • Kopie van een recent bankafschrift(en) waarbij de woonlasten (huur/hypotheek) en salarisinkomsten zichtbaar zijn.

Soms kan het nodig zijn nog extra documentatie aan te leveren. Dit is afhankelijk van de persoonlijke situatie.


Auteur: Jorrit Wolters – Marketing Manager Lease’m – jorrit.wolters@mkblease.nl – LINKEDIN