Hoe combineer je een huis aankoop met private lease?

Wanneer je zowel een huis wilt kopen als een auto wilt leasen, zijn er belangrijke overwegingen om in gedachten te houden rond alle voor- en nadelen. We helpen je graag met de juiste balans vinden tussen jouw woon- en mobiliteitsbehoeften en geven een aantal tips om slimme keuzes te maken die passen bij jouw toekomstplannen. Bedenk dat beide beslissingen grote financiële verplichtingen zijn die goed op elkaar afgestemd moeten zijn.

Toekomstplannen afwegen

Denk goed na over je lange termijnplannen voordat je een leasecontract aangaat. Staat een huis kopen op de planning binnen het komende jaar? Overweeg dan om je leasekeuze uit te stellen tot je gesetteld bent. Dit geeft je meer vrijheid en zekerheid in je financiële planning. Bedenk ook hoe een leasecontract kan inwerken op je hypotheekaanvraag, gezien de schuldratio die banken hanteren.

Flexibiliteit in je leasecontract

Wil je voor private lease gaan? Zorg dan voor flexibiliteit in je leasecontract. Het is verstandig om een contract te kiezen waarbij je de mogelijkheid hebt om tussentijds op te zeggen. Dit voorkomt onverwachte kosten en geeft je de vrijheid om je contract aan te passen (of beëindigen) aan veranderende levensomstandigheden. Kijk ook naar aanbieders die overdraagbare contracten aanbieden, waardoor je minder risico loopt bij onvoorziene veranderingen. Ook Lease’m biedt een zogenaamde overzetting aan.

Kies de juiste looptijd

Een korte looptijd van je leasecontract is ook een slimme keuze. Hiermee vermijd je hoge afkoopkosten, mocht je het contract eerder willen beëindigen. Dit is vooral handig als je financiële situatie plotseling verandert na de aankoop van je huis. Een kortere looptijd biedt bovendien de kans om sneller te reageren op nieuwe auto-aanbiedingen of technologische updates in voertuigen.

Financieel advies inwinnen

Het is altijd een goed idee om je plannen te bespreken met een financieel adviseur. Deze kan je helpen met het maken van een solide plan dat rekening houdt met zowel je huidige als toekomstige financiële situatie, en hoe een leaseauto en een hypotheek samen impact kunnen hebben. Dit advies kan cruciaal zijn om niet boven je budget te investeren en te zorgen voor financiële stabiliteit op lange termijn.

Budget bewuste keuze

Kies een leaseauto die past binnen een bescheiden budget. Ook met een kleiner bedrag zijn er veel goede opties beschikbaar die voldoen aan jouw behoeften zonder je financiën te overbelasten. Dit helpt ook om je totale schuldratio laag te houden, wat voordelig is bij het aanvragen van een hypotheek.

BKR-registratie en impact op hypotheek

Wees je ervan bewust dat een private lease wordt geregistreerd bij het BKR, wat invloed kan hebben op je leencapaciteit voor een hypotheek. Het is sinds 2022 zo dat 100% van het totaalbedrag van je leasesom wordt geregistreerd bij  het BKR. Dit wordt gezien als een financiële verplichting vanuit het Keurmerk Private Lease. In tegenstelling tot zakelijke lease, die geen invloed heeft op je hypotheekmogelijkheden. Een goede planning en budgettering zijn essentieel om deze nieuwe realiteit te navigeren.

Met deze tips kun je een weloverwogen keuze maken die zowel je mobiliteitsbehoeften als je woondromen ondersteunt. Krijg je graag advies van een van onze experts? Neem dan gerust en vrijblijvend contact met ons op.

Ik wil advies