Goed nieuws voor elektrisch rijden: lagere motorrijtuigenbelasting houdt aan!

Heb je het al gehoord? Als je overweegt over te stappen op een elektrische auto, of misschien al de trotse eigenaar bent van een EV, hebben we geweldig nieuws voor je vanuit de Voorjaarsnota 2024! De motorrijtuigenbelasting (MRB) voor elektrische voertuigen blijft nog een aantal jaren verlaagd. Dit betekent dat elektrisch rijden niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! 

Wat betekent dit concreet voor jou?

Voorlopig betaal je geen MRB voor volledig elektrische voertuigen tot 2025. Dat klopt, je leest het goed! Vanaf 2025 zal er een geleidelijke stijging plaatsvinden, maar zelfs dan blijft de MRB voor EV’s aanzienlijk lager dan die voor benzine- of dieselauto’s. Dit maakt de overstap naar elektrisch rijden nog aantrekkelijker.

Zo gaat het de komende jaren eruit zien

Hieronder zie je wat er gebeurt met de korting op de MRB van jaar tot jaar. En logischerwijs bepaalt dit ook met het private lease tarief van een elektrische auto.

  •  In 2024 betaal je nog geen belasting
  • In 2025 krijg je 75% korting op de MRB
  • In 2026 t/m 2028 krijg je 40% korting op de MRB
  • In 2029 ontvang je 35% korting op de MRB
  • In 2030 is het laatste jaar met korting op de MRB, 30% om precies te zijn.
  • In 2031 is het dan echt voorbij: je betaalt de reguliere MRB.

Waarom blijft de MRB laag voor EV’s?

De overheid zet stevig in op het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzamere vervoersopties. Door het financieel aantrekkelijker te maken om een elektrische auto te rijden, hoopt men meer mensen te stimuleren om de overstap te maken. Dit beleid past perfect bij de bredere inzet op groene energie en duurzaamheid.

Hoe zit het dan met plug-in hybride auto’s?

Voor de plug-in hybride auto’s tot 50 gram CO2-uitstoot per kilometer is er niets gewijzigd, zo blijft uit de voorjaarsnota 2024. In 2024 ontvang je nog 50% korting op de MRB. In 2025 wordt dit 25% en vanaf 2026 ga je het normale tarief betalen. 

Wat betekent dit voor jou als (potentiële) leaser?

Als je nadenkt over leasing, is dit het ideale moment om te kiezen voor een elektrische auto. Niet alleen bespaar je op de brandstofkosten en onderhoud (elektrische auto’s hebben minder bewegende onderdelen die kunnen slijten), maar de lagere MRB maakt het financieel nog aantrekkelijker. Lease’m biedt een breed scala aan elektrische voertuigen, zodat je zeker een model vindt dat bij jouw wensen en behoeften past.

Waarom leasen een slimme keuze is

Naast de financiële voordelen van lagere belastingen, biedt het leasen van een elektrische auto nog een aantal andere aantrekkelijke voordelen die het overwegen waard zijn. Onder andere de voorspelbare kosten. In je leasecontract zijn maandelijkse betalingen vastgelegd, inclusief onderhoud, reparaties en verzekering, zonder onverwachte uitgaven. Je rijdt altijd in een nieuw of recent model met de nieuwste technologieën en veiligheidsfeatures, zonder grote voorafgaande investeringen. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over de restwaarde van de auto; aan het einde van het contract lever je de auto gewoon in. Dit maakt leasen een zorgeloze optie die comfort en innovatie biedt, terwijl je bijdraagt aan een groenere toekomst.

Ook interessant voor zakelijke gebruikers

Voor zakelijke gebruikers kan de keuze voor een elektrische leaseauto dubbel voordelig zijn. Naast de lagere operationele kosten en de verlaagde MRB, zijn er vaak ook fiscale voordelen zoals de milieu-investeringsaftrek (MIA) en willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) die het nog aantrekkelijker maken om voor groen te gaan.

Of je nu een particulier bent die overweegt om over te stappen op elektrisch rijden of een bedrijf dat zijn vloot wil verduurzamen, de voortgezette verlaging van de MRB voor elektrische auto’s is uitstekend nieuws. Het ondersteunt niet alleen je portemonnee, maar ook onze planeet. Waar wacht je nog op? Duik in de wereld van elektrisch rijden en ontdek hoe gemakkelijk en voordelig het kan zijn met Lease’m!

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons je helpen de perfecte elektrische leaseauto te vinden die bij jouw levensstijl past.

Heb je een vraag?

Bel een leasespecialist (werkdagen 08.00-17.30 uur) of stuur een mail!