Informatie over aanpassing BPM-afschrijvingstabel

Het private leasen van een auto betekent dat je een vast maandbedrag betaalt voor mobiliteit. Dit bedrag is opgebouwd uit een flink aantal componenten. Over een aantal componenten in dit leasebedrag, wordt geen btw geheven. Een voordeel vanuit de overheid dat we graag aan jou doorgeven. Denk aan de WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting en de afschrijving van de BPM. Voor laatstgenoemde is er sinds 1 juli 2023 een wettelijke wijziging van kracht, waar iedere Lease’m klant mee te maken krijgt. Wat dat betekent, lees je in dit bericht.

Allereerst: waar staat BPM voor?

Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen, dat is de betekenis van BPM. BPM is van toepassing op iedere auto die in Nederland op kenteken wordt gezet, mits deze C02 uitstoot. Het bedrag wordt eenmalig voldaan bij aanschaf of import van een auto. Voor elektrische auto’s wordt (nog) geen BPM betaald. In geval van een leaseauto is het BPM bedrag door de leasemaatschappij voldaan bij aankoop van de auto.

En hoe gaat dit dan veranderen? En waarom?

Het bedrag aan BPM wordt afgeschreven tijdens de levensduur van de auto. De Belastingdienst gebruikt hiervoor een zogenaamde BPM-afschrijvingstabel. En laten zij deze afschrijvingstabel nou net gewijzigd hebben. Waarom vraag je je dan af? De uitleg is vrij kort: ‘omdat de eerder gehanteerde afschrijvingstabel niet meer aansluit bij het werkelijke waarde verloop van auto’s.’ Per 1 juli is de nieuwe afschrijvingstabel van kracht.

Hoe merk ik dit dan?

De nieuwe tabel zorgt voor een verandering van de BPM-afschrijving tijdens de looptijd van je leasecontract. Over het verschil in afschrijving moeten wij – met terugwerkende kracht (ja, écht) – alsnog de verschuldigde btw in rekening betalen. En helaas ook aan jou in rekening brengen. Dit betekent in de meeste gevallen het bijbetalen van een bedrag. Het gaat hier om een wijziging  vanuit de overheid, deze dienen wij door te berekenen aan de leaserijder. Dit is ook conform de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease.

Een rekenvoorbeeldje

Hieronder zie je een rekenvoorbeeld van de situatie voor 1 juli 2023 en van de nieuwe situatie.

Situatie vóór 1 juli 2023

Situatie vanaf 1 juli 2023

Kijkend naar bovenstaande voorbeeld betekent het dus een bedrag van € 60,58 dat bij einde contract extra betaald dient te worden.

Met welk bedrag krijg ik te maken?

Het bedrag varieert tussen de € 10,- en € 100. Wat voor jou van toepassing is hangt af van de CO2 uitstoot van uw auto. Dit bepaalde hoogte van de BPM. Heb je een elektrische auto? Dan heb je op dit moment niet te maken met deze regeling. Hierover wordt namelijk geen BPM over geheven.

Wanneer krijg ik te maken met deze extra kosten?

In de meeste gevallen is dit als je de auto aan het einde van je contract ingeleverd hebt en dus de eindafrekening krijgt. Uiteraard krijg je er ook mee te maken als je het contract voortijdig beëindigd. Maar ook bij overname van je leasecontract, bij een contractwijziging of als je leaseauto total loss is verklaard, is dit van toepassing. Meer informatie is ook terug te vinden op de website van het Keurmerk Private Lease.

Heb je toch nog vragen over de eindafrekening van je leasecontract? Bijvoorbeeld over de innameschades of de kilometerafrekening? Kijk dan eens bij de veelgestelde vragen. Staat het antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op en wij beantwoorden uw vraag: info@leasem.nl of 033-7507777.